Payd Blogg

Hur semestrar man egentligen hållbart?

Lästid: 2 minuter

Genomsnittssvensken lever som om vi hade fyra jordklot. Så vad behöver vi göra för att minska på utsläppen? Ett första steg kan vara att semestra i närområdet och åka tåg i stället för att flyga. Nedan delar vi med oss av våra bästa tips på hur du kan minska ditt klimatavtryck på semestern.

Resmålet
Ett närmare resmål är alltid att föredra framför ett långt bort om du vill vara snäll mot klimatet. Långa vistelser på ett och samma ställe är också mer hållbart om det samtidigt innebär att du reser mindre.

Resan
Långsamma transportmedel är generellt sett mer klimatvänliga än snabba. Som tur är finns det goda möjligheter att ta tåget i såväl Sverige som i Europa i stort. Även buss och bil är ofta bättre miljömässigt om de ersätter flygresor. Och om du kan, låt bilen stå när du drar och badar. Ta cykeln i stället.

Vistelsen
Ha kvar miljömedvetenheten som du har på hemmaplan – återvinn ditt skräp, duscha inte onödigt länge, ät det som är i säsong och ät lokalt. Promenera när du kan eller hyr en cykel. Om du behöver ta dig längre sträckor, åk kollektivt. Sist men inte minst, shoppa med förnuft. Alla kan nog komma på något de köpt på semestern som de sedan aldrig använt.

Dela:

Facebook
Twitter
Email

Ladda ner